Warmtepomp
Warmtepomp voor het zwembad
Een warmtepomp is een energiezuinige en zeer effectieve manier om het water van je zwembad te verwarmen, mits je deze wel afdekt. Met een warmtepomp kun je het zwemseizoen aanzienlijk verlengen. Zo kun je als het buiten rond de 15°C is, al in een heerlijk verwarmd zwembad zitten. Niet iedere warmtepomp werkt goed bij lage buiten temperaturen. Kijk daarom goed naar wanneer je wilt zwemmen en de verwarmingscapaciteit bij verschillende temperaturen.
Met een warmtepomp regel je zelf de constante temperatuur van het water. Een warmtepomp is energiezuinig en zorgt ervoor dat de temperatuur van het zwembadwater aangenaam blijft.
Warmtepomp zwembad
Sinds de opkomst van de warmtepomp was het nog nooit zo voordelig om een zwembad te verwarmen. Dit type zwembadverwarming haalt maar liefst 80% van zijn energie uit de lucht wat het rendement erg aantrekkelijk maakt. Info en prijzen vind je hier terug. Een offerte op maat aanvragen kan hier.
Zwembadverwarming met lucht warmtepomp
Werking warmtepompen voor zwembaden
Voor het verwarmen van zwembaden wordt meestal gekozen voor een warmtepomp op basis van lucht en water (lucht-water warmtepomp). Bij dit type warmtepomp wordt de warmte uit de omgevingslucht aangewend om het water op te warmen. Dit gebeurt via een warmtewisselaar. Dankzij een warmtepomp kan je bij vrij lage temperaturen het water verhitten tot een aangename gevoelstemperatuur.
Een warmtepomp verbruikt gemiddeld tot viermaal minder energie dan de klassieke zwembadverwarming. Deze besparing is het resultaat van het temperatuurverschil tussen de warmtebron (de omgevingslucht) en het afgiftesysteem. Hoe kleiner dit verschil, hoe hoger het rendement dat men verkrijgt. Bij zwembaden moet de pomp slechts een relatief lage temperatuur afleveren, en net daarom is het gebruik van een warmtepomp in deze situatie zo interessant.
Rendement afhankelijk van de omgevingstemperatuur
Bij buitenzwembaden (openluchtzwembaden) haalt de warmtepomp haar hoogste rendement bij buitentemperaturen tussen de 10° C en 25° C. Boven de 25° C is een bijkomende verwarming immers meestal niet vereist. En onder de 10° C is het, voor de meesten onder ons, te koud om buiten te gaan zwemmen. Een comfortabele temperatuur om te zwemmen schommelt tussen de 25° C en 30° C naargelang de persoonlijke voorkeuren.
Plaatsing en technische voorzieningen
Een warmtepomp op lucht wordt steeds buiten geplaatst, bij voorkeur dichtbij de technische ruimte van het zwembad. De pomp blaast koude lucht uit, dus moet er een vrije ruimte zijn om deze te laten ontsnappen. Zet je de warmtepomp in een gesloten ruimte, dan zal de omgevingstemperatuur hier al snel afkoelen. Dit zal zorgen voor een domino-effect. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe minder rendement je zal halen uit de warmtepomp. Dat kan uiteraard de bedoeling niet zijn.
Bij een kwalitatieve zwembad warmtepomp wordt de wisselaar gemaakt in titanium. Dit is een erosie- en chloorbestendig materiaal dat je zwembadwater zonder enige moeite laat doorstromen.
Zwembad warmtepomp plaatsing
Aangezien een zwembad warmtepomp geluid produceert en er ook niet echt aangenaam uitziet wordt ze vaak vakkundig weggestopt. Plaatsen aan de achterzijde van het tuinhuis, verstoppen achter een steenkorf of afschermen met planten en struiken zijn enkele vaak gebruik technieken.
