7 meest-gestelde vragen over zwemwaterbehandeling

Tot nu toe moeten we het met typisch Hollands zomerweer doen en blijven de echte mooie zomerdagen uit. Natuurlijk wilt u uw zwemwater schoon en fris houden zodat u bij de eerstvolgende warme dag direct van uw zwembad kunt genieten. Om u daarbij te helpen hebben wij de 7 meest-gestelde vragen op het gebied van zwemwaterbehandeling een rijtje gezet. Zo kunt u straks zonder zorgen uw schone zwembad in springen.

01. Wat te doen bij groen water?

Wanneer uw zwemwater groen is het belangrijk om eerst de pH-waarde van het zwemwater te controleren. De waarde moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Indien de pH-waarde niet correct is, kunt u deze corrigeren door gebruik te maken van Interline pH-minus/pH-plus.

Voeg Interline Chloorgranulaat 55/G toe voor een shockbehandeling, 1,8 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter) met ongeveer 1 ppm.

Het is dus belangrijk te weten hoeveel water uw bad bevat. Stel u hebt een bad van 3 x 5 meter en het is 1,20 m diep. Dan is lxbxd de waterinhoud: 3 x 5 x 1,20 = 18m³. Om het chloorgehalte dan met 1 ppm te verhogen heb je 18 x 1,8 gram granulaat nodig: 33 gram. Maar om een goed ‘shock-effect’ te krijgen mag de chloorwaarde wel naar 10 ppm dus de dosering is 330 gram product.

Vervolgens eventueel Interline Anti Alg toevoegen, 8 ml per m3 (1.000 liter) en elke 5-7 dagen herhalen.

02. Hoe kan ik het beste vuil op de bodem van het zwembad verwijderen?

U kunt het grofvuil verwijderen met een zwembad schepnet. Een zwembadstofzuiger biedt een oplossing voor kleiner vuil.

03. Mijn zwembadwater blijft troebel, wat kan ik doen?

Het kan voorkomen dat uw zwembadwater troebel of melkachtig wit blijft. Het water is dan troebel door klein vuil dat niet filtreerbaar is. Door Interline Vlokker toe te voegen aan het zwembadwater komen de fijnste, niet-filtreerbare, deeltjes bij elkaar en gaat het vuil aan elkaar kleven. Nu is het vuil groot genoeg om te worden gefilterd.

04. Ik heb net veel chloor in mijn zwembad gedaan, mag ik nu wel zwemmen?

Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.

05. Hoe moet ik een shockbehandeling geven?

Eerst de pH-waarde controleren en indien nodig bijstellen naar de optimale waarde. Daarna Interline Chloorgranulaat 55/G toedienen. Zie onder het kopje ‘Wat te doen bij groen water’. Het Interline Chloorgranulaat altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Nooit meer dan 300 gram granulaat per emmer oplossen. Bij grotere hoeveelheden dit verdelen over meerdere emmers. Hierna (direct) verdelen over de oppervlakte van het zwembadwater. Pomp/filter gedurende 24-72 uur continu laten draaien.

06. Wat moet ik doen als mijn pH-waarde niet correct is?

Indien uw pH-waarde niet tussen de 7,2 en 7,6 ligt kunt u dit corrigeren met Interline pH-minus of pH-plus. Met pH-minus verlaagt u de pH-waarde en met pH-plus verhoogt u de pH-waarde. Let op! Indien uw pH-waarde niet correct is zal de werking van chloor niet effectief zijn. Het pH-correctiemiddel altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Daarna verdelen over de oppervlakte van het zwemwater. Pomp/filter laten draaien. Na ca. 2 uur kunt u nogmaals testen en eventueel corrigeren. U mag nu gewoon zwemmen. Voor de juiste dosering klik hier voor een doseerschema pH-minus, klik hier voor een doseerschema pH-plus.

07. Hoe dien ik chloor toe aan mijn zwembad?

Interline Chloortabletten dienen, bij normale dosering, altijd in een chloordrijver of de skimmer gedaan te worden. Interline Chloorgranulaat dient altijd eerst in een emmer(s) lauw/ warm water opgelost te worden, alvorens het chloormengsel over het wateroppervlak te verdelen. U kunt nu gewoon zwemmen, maar zorg er wel voor dat chloortabletten/drijver of granulaat altijd buiten bereik van kinderen zijn! Wij adviseren u niet te chloreren voordat u gaat zwemmen en de chloordrijver uit het water te verwijderen tijdens het zwemmen. Houd chloor altijd buiten bereik van kinderen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.