Spa onderhoud

Basisregels voor spa onderhoud

Het onderhoud van een spa lijkt misschien een flinke last voor je zijn. Het water wil maar niet helder worden, of het water zit vol zwevende viezigheden. Toch hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je de basisregels en het meest gebruikte 5-stappenplan, maar ook een makkelijkere (en eigenlijk betere) onderhoudsmethode.

Voor sommigen klinkt het misschien als gesneden koek, maar is de basis niet in orde? Dan is een gezonde, optimale waterkwaliteit niet te garanderen.

1. Ververs het water

Ververs het water minimaal 1 keer in de 3-4 maanden. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van het water in de spa . Water dat lang staat kan de neiging hebben om muf te worden. Bovendien zit het water na verloop van tijd vol met dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. Lekker verversen dus.

2. Vervang de filter

Reinig de filter cartridge 1 keer in de week. Dit kan bijvoorbeeld perfect met Filter Cleaner en een filter kammetje. Na verloop van tijd is een filter niet meer te reinigen. Deze zit dan vol vetten en oliën, welke invloed hebben op de waterbalans. Vervang een filter dan gewoon. Bij normaal gebruik verbruik je minimaal (afhankelijk van de filter) zo'n 4 tot 6 filters per jaar.

3. Let op met zwemkleding en verzorgingsproducten

Het beste is om, voorafgaand aan het gebruik van je spa, even te douchen. Je gebruikt wellicht haarlak, gel, make-up of bodylotions. Deze kunnen de waterbalans ernstig aantasten. Echter is de grootste boosdoener is vaak zwemkleding. Zwemkleding zit vaak nog vol wasmiddel en wasverzachters. Spoel zwemkleding daarom goed uit voordat je het gebruikt in de spa.

4. Reinig de leidingen

Het wordt vaak vergeten, maar ook de leidingen van de spa hebben zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. Wij adviseren om dit samen te doen met het vervangen van het water. Zo sla je twee vliegen in een klap.

Wateronderhoud van de spa 

Voor schoon, helder en veilig water is het belangrijk dat je de schadelijke bacteriën in het water uitschakelt. Dit wordt 'desinfecteren' genoemd. In 9 van de 10 gevallen gebeurt dit nog steeds met chloor. Hieronder vind je de benodigdheden en het 5-stappenplan voor deze desinfectiemethode. Het kan echter een stuk makkelijker en effectiever met AquaFinesse. Scroll verder voor deze desinfectiemethode.

Desinfecteren met Zout

Benodigdheden:

  • Teststrips
  • pH minus / pH plus
  • Zout (speciaal voor spa's)

Uw machine regelt zelf het omzetten van het zout, u hoeft verder niet veel te doen. 

Desinfecteren met chloor

Benodigdheden:

  • Teststrips
  • pH minus / pH plus
  • Chloorshock (poeder)
  • Chloortabletjes
  • Chloordrijvertje

Stap 1: pH-waarde controleren
Controleer, met een teststrip, altijd éérst de pH-waarde. Deze moet minimaal zitten tussen 6.8 en 7.8 pH (ideaal = 7,2). Breng de Ph waarde op peil met Ph- of Ph+.

Stap 2: Chloorniveau op peil brengen
Breng vervolgens het chloorniveau op peil met chloorshock. Voor elke 1000 ltr (1m3) dien je 10ml chloorshock toe te voegen.

Stap 3: Chloorgehalte op peil houden
Vervolgens houd je met chloortabletjes het chloorgehalte op peil. Met een chloor drijver kun je de chloorafgifte regelen. De ideale chloorwaarde is zo'n 1,5 tot 2 ppm, maar mag schommelen tussen 1 en 2,5 ppm.

Stap 4: Regelmatig testen
Test met de teststrips regelmatig (minimaal 2 keer per week) de pH en het chloorgehalte.

Stap 5: Meten is weten
Voeg op basis van je meetresultaten de juiste chemicaliën (pH en/of chloor) toe. Overdosering kan bijvoorbeeld leiden tot schuimvorming en/of melkachtig water.

Spa onderhoud water schoonmaken, opblaasbare spa reinigen

Actieve filters